Annulatieverzekering komt tussen voor getroffen reizigers Trump

Annulatieverzekering komt tussen voor getroffen reizigers Trump
Annulatieverzekering komt tussen voor getroffen reizigers Trump
Leestijd: 2 minuten

Reisbijstandsverzekeraar en annulatieverzekeraar AXA Assistance heeft zijn voorwaarden aangepast voor reizigers die getroffen worden door de recente vluchtelingenban van de Amerikaanse president Trump. Uitzonderlijk zullen gedupeerden toch voor vergoeding van de annulatieverzekering(en) in aanmerking komen.

Vluchtelingenban president Trump

Annulatieverzekering komt tussen voor getroffen reizigers TrumpPresident Trump kondigde zeer recent per decreet een vluchtelingenban aan voor inwoners van Libië, Somalië, Sudan, Jemen, Syrië, Irak en Iran. Inwoners van deze landen zonder geldige Amerikaanse nationaliteit werden niet meer toegelaten tot het Amerikaanse grondgebied. Ook Belgen met een dubbele nationaliteit van één van de 7 landen konden te maken krijgen met problemen tijdens hun vlucht. Zo waren er getuigenissen van personen die niet werden toegelaten tot het vliegtuig van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, dan wel tegen werden gehouden in de Amerikaanse transitzone.

Inmiddels werd de vluchtelingenban van president Trump deels stopgezet. Zo verbood een federale rechter het om aangekomen vluchtelingen te deporteren en werd het inreisverbod opgeschorst.

AXA Assistance past voorwaarden aan

In een reactie op de plotse maatregelen van president Trump, heeft AXA Assistance besloten de algemene voorwaarden van de annulatieverzekering aan te passen. Inreisbeperkingen worden in beginsel niet opgenomen in de dekking van annulatieverzekeringen. Aangezien het echter om een onvoorziene maatregel gaat, heeft AXA Assistance besloten zijn dekking uit te breiden. Wie zijn ticket boekte vóór 27 januari 2017 en plots de toegang tot het Amerikaans grondgebied wordt ontzegd, zal toch een vergoeding van de annulatieverzekering krijgen.

Wat dekt een annulatieverzekering in andere gevallen?

Wat de gevolgen zijn van een annulatie of wijziging van reis, is afhankelijk van wie de reis wijzigt:

  • Jij annuleert de vakantie. In dat geval zal je een schadevergoeding moeten betalen aan de reisorganisator. Hoe hoog dit bedrag is, is sterk afhankelijk van reisorganisator tot reisorganisator. Annuleert men de reis minder dan één week voor afreis, dan zal men doorgaans 100% van de vakantie moeten betalen. Dit ondanks dat men niet op reis vertrekt. Dankzij een annulatieverzekering kan men in situaties van overmacht een grotere vergoeding terug ontvangen. Situaties van overmacht zijn bv. het plotse overlijden van een echtgeno(o)t(e) of kind, een ontslag, een huis dat afbrandt, enz. Raadpleeg de algemene voorwaarden van de annulatieverzekeraar voor een concreet overzicht.
  • De reisorganisator annuleert de vakantie. Krachtens de wet is de reisorganisator verplicht alle door de klant betaalde sommen terug te betalen. Zijn er te weinig deelnemers voor een georganiseerde groepsreis? Dan is de reisorganisator verplicht je uiterlijk 15 dagen voor afreis op de hoogte te brengen van de annulatie.

De reisorganisator wijzigt de reis. Wanneer een reisorganisator je vlucht wenst over te boeken (bv. omdat de vlucht te weinig passagiers heeft of overboekt is), dan kan men daarvoor een forfaitaire financiële tegemoetkoming vragen. In bepaalde gevallen wijzigt de reisorganisator niet de vakantie, maar de prijs die voor de reis was overeengekomen. Doet de reisorganisator dit 20 dagen voor afreis en schotelt hij daarvoor een factuur voor? Dan mag je als reiziger deze factuur weigeren. Gaat het om een prijsaanpassing meer dan 20 dagen voor afreis, dan kan de reisorganisator toch prijsverlagingen of –verhogingen toepassen indien dit in het reiscontract staat én het gaat om brandstofprijzen, taksen en/of vergoedingen met betrekking tot geboden prestaties en wisselkoersen.

Related Posts