Algemene prijs autoverzekering zal niet snel dalen

Algemene prijs autoverzekering zal niet snel dalen
Algemene prijs autoverzekering zal niet snel dalen
Leestijd: 2 minuten

De Belg begaat algemeen gezien minder ongevallen. In 2017 daalde het aantal ongevallen immers met 10 procent. Daarnaast moest maar 6 procent van alle autobestuurders van zijn autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) gebruikmaken. Toch zullen autoverzekeraars niet snel de algemene prijs van hun autoverzekeringen verlagen. De kostprijs van een herstelling is immers duurder dan ooit.

Daling aantal ongevallen autoverzekering

Vorig jaar registreerden de autoverzekeraars een totaal van ongeveer 343.000 ongevallen. Dat gaat om de situaties waarbij bestuurders van hun BA-verzekering gebruik moesten maken. Dat aantal is een daling met meer dan 10 procent. Ook het aantal verzekeringsnemers dat van hun autoverzekering gebruik moest maken bereikte een historisch dieptepunt. In 2017 ging het om amper 6 procent. Bijgevolg moeten autoverzekeraars dus minder vaak auto’s herstellen.

Geen daling premie BA autoverzekering

In België betaal je gemiddeld 320 euro per jaar voor een BA autoverzekering. Door de daling in het aantal ongevallen zou je echter denken dat ook de algemene premie van de autoverzekering mee zou dalen. Dat is niet het geval verklaart Hans De Cuyper, voorzitter van Assuralia. Assuralia is de beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen.

“Dat heeft alles te maken met de sensoren, de software en andere technologische snufjes die tegenwoordig in een auto zitten. Auto’s zijn rijdende computers geworden. En dus daardoor moeilijker te herstellen. Het uurtarief van de garagist is in negen jaar tijd met 30 procent gestegen,” aldus De Cuyper. De man verwees bijvoorbeeld naar een bumper. Vroeger was een bumper van een auto enkel wat plastic. Vandaag zit een bumper vol technologische snufjes.

Minder schadegevallen door stormen en overstromingen

Vorig jaar waren er ook duidelijk minder schadegevallen door stormen en overstromingen bij auto’s. In totaal moesten autoverzekeraars 96,8 miljoen euro uitkeren ten gevolge van storm of overstroming. Begin dit jaar was er op dat vlak wel weer een opflakkering. Dat komt vooral door de twee stormen van januari 2018. De verzekeraars moesten daardoor dit jaar al 142,5 miljoen euro uitkeren. Dat bedrag is dus bijna 50 procent meer dan wat de verzekeraars in 2017 moesten betalen.

Via Simpel.be kan je zelf vergelijken of jouw autoverzekering nog de goedkoopste is. Onze website verzamelt niet enkel de informatie en promoties van BA autoverzekeringen, maar ook van omniumverzekeringen. Zo ontvang je bijvoorbeeld via Touring Verzekeringen Burgerlijke Aansprakelijkheid nu tot 3 maanden gratis autoverzekering.

Related Posts