In het jaar 2023 zijn al verschillende stormen over het land geraasd, zoals Ciarán en Poly. Daardoor is de aandacht voor stormschade en hoe deze gedekt wordt ook een stuk groter dan voorheen. Het is belangrijk om deze schade op tijd aan de verzekering door te geven. Uit onderzoek is echter gebleken dat veel mensen niet weten welke verzekering aangesproken moet worden. Dit heeft ook te maken met de verschillen in schade die door de stormen worden aangericht. Dit betekent dat verschillende verzekeringen een rol spelen. Het is belangrijk om hier inzicht in te hebben.
Materiële schade en letselschade
In de eerste plaats is het belangrijk om de schade die door storm ontstaat in hoofdlijnen in twee groepen in te delen. In de eerste plaats is er natuurlijk veel materiële schade. Denk aan bomen die omvallen, maar denk vooral ook aan schade aan huizen en auto’s. Het is daarnaast ook zo dat er veel letselschade kan zijn. Mensen raken gewond en in sommige gevallen zijn er zelfs dodelijke slachtoffers tijdens een storm. Het is dan ook belangrijk om te weten welke verzekering voor welke vorm van schade moet worden aangesproken.
Werken met de brandverzekering
In elke woning- of brandverzekering is storm verplicht opgenomen. De brandverzekering is op zich niet verplicht, maar 90% van de Belgische inwoners is ermee verzekerd. Je bent dan niet alleen verzekerd voor schade die je hebt aan je woning door eigen elementen. Ook wanneer bijvoorbeeld de dakpannen van de buren wegwaaien en tegen jouw woning komen, dan dekt de brandverzekering de schade. Ook waterschade als gevolg van de regen bij stormen wordt op deze manier gedekt, net als schade door een overstroming. Ook schade door omgewaaide bomen, tuinmeubelen of loskomende zonnepanelen is gedekt.
De autoverzekering aanspreken
Wanneer een storm voor schade aan de auto zorgt, dan is het natuurlijk mogelijk om de autoverzekering aan te spreken. Wie een omniumverzekering heeft, kan daar zonder problemen een beroep op doen. Ook in andere verzekeringen zijn natuurkrachten opgenomen. Wie geen omnium heeft in de verzekering, zal zelf de schade moeten betalen. Tenzij het bijvoorbeeld om dakpannen gaat en je weet waar deze vandaan komen. Dan kan het mogelijk zijn om via een andere verzekering de schade te verhalen op basis van aansprakelijkheid. Ga hier echter nooit zomaar van uit. Dit is namelijk lang niet altijd het geval.
Werken met andere verzekeringen
Wanneer je met letselschade te maken hebt, dan moet je andere verzekeringen aanspreken, zoals de hospitalisatie- en levensverzekering. Veel letsel komt bijvoorbeeld door takken die afbreken en vallen in de storm. Het is belangrijk om dan deze verzekering aan te spreken voor de schade die jouw revalidatie met zich meebrengt. De persoonsverzekeringen kunnen dus in sommige gevallen ook een grote rol spelen in het geheel als het om stormen gaat. Wees er dus ook zeker van dat je al deze verzekeringen goed op orde hebt, voor jezelf en je spullen. Dit maakt het allemaal een stuk geruster tijdens een heftige storm.
In België was het tot nu toe verplicht om een fietsverzekering af te sluiten voor een speed pedelec. Elektrische fietsen die hogere snelheden dan 25 km/u haalden vielen hier onder. Nu echter in Europa besloten is dat deze verzekering niet meer nodig is, lijkt deze dus ook in België te gaan verdwijnen. Dit heeft natuurlijk een grote impact op alle gebruikers van dit type fietsen. Dat maakt het dus ook meer dan interessant om eens te bekijken hoe dit precies zit en welke kant dit op gaat.
Huidige regelgeving
Op dit moment is het niet verplicht om elektrische fietsen die onder de 25 m/u blijven te verzekeren. Dit komt doordat deze fietsen onder de familiale verzekering valt. De wet stelt dat de ondersteuning alleen werkt wanneer de fietser zelf meetrapt. Het vermogen is niet hoger dan 250 W en de snelheid ligt niet hoger dan 25 km/u. Wanneer al deze zaken bij elkaar worden genomen, dan is dit elektrische model nog altijd een fiets en valt dit dus niet onder bromfietsen. Er zijn echter ook modellen die hier wel onder vallen volgens de wet.
De snelle modellen
Er zijn ook veel snellere elektrische fietsen. Dit worden ook wel speed pedelecs genoemd. Deze kunnen snelheden tot wel 45 km/u halen. Dit is dan ook de reden waarom zo onder de categorie bromfietsen zijn gaan vallen in België. Dit brengt met zich mee dat de fiets alleen bereden mag worden met een gelm. Ook is het zo dat er een specifieke burgelijke aansprakelijkheidsverzekering voor nodig is. Alleen wanneer je deze afsluit ben je veilig op de weg. Dit heeft echter wel tot enige vragen geleid in de afgelopen jaren.
Veranderingen in Europa
Er lijkt nu iets te gaan veranderen. Dat komt doordat het Europese hof uitspraak gaat doen over een prejudiciële vraag van het Hof van Cassatie. De zaak is naar Europa gekomen omdat een fietser in Brugge werd aangereden door een auto. De fietser overleed uiteindelijk enkele maanden later. Dit leidde tot een discussie tussen twee verzekeraars. De vraag was of de fiets waarop de fietser zich voortbewoog nu eigenlijk als voertuig gezien moest worden of niet. Dit lijkt onbelangrijk, maar het is natuurlijk wel van belang om te bepalen wie in deze kwestie de zwakke weggebruiker is. Dit is dan ook wat uiteindelijk voor het vergoeden van de schade van belang zal zijn.
Geen verzekering meer nodig?
De uitspraak van het Europese hof houdt in dat de richtlijn over wat een fiets is, nu iets anders wordt dan hoe er in België over werd gedacht. In België wordt nu geen duidelijke aanwezig gegeven wat nu eigenlijk een motorvoertuig is. Gaat het dan bijvoorbeeld uitsluitend om mechanische kracht? Wanneer dit zo is, de voertuigen die deels door menskracht worden aangedreven, inclusief speed pedelecs, dus beter beschermd moeten worden. Zij zijn dan immers de zwakke weggebruikers en kunnen niet dezelfde schade berokkenen als bijvoorbeeld een auto of een vrachtwagen wel zou kunnen doen.
Verschillende onderzoeksbureaus hebben recentelijk onderzoek gedaan naar veranderingen in het uitgavenpatroon van Belgen. Daarbij is ook bekeken hoe er bespaard wordt op verzekeringen. Daarin is veel meer mogelijk dan veel consumenten denken. Wie kijkt naar de mogelijkheden zal ontdekken dat de kosten voor verzekeringen veel lager kunnen. Een gemiddeld Belgisch gezin is momenteel jaarlijks zo’n 2.046 euro aan verzekeringen kwijt. Dit hoeft echter niet zo te zijn, wie handig met de zaken omgaat. De volgende zaken worden vaak aangegrepen om minder kwijt te zijn.
Overzicht om keuzes te maken
Het is belangrijk om goed overzicht te hebben van de zaken. Wie dus een goede basis wil hebben, begint met het oplijsten van alle verzekeringen. Aan de hand daarvan kan je dan keuzes gaan maken. Je bekijkt wat je echt wilt verzekeren. Er zijn natuurlijk verplichte verzekeringen, zoals de burgerlijke aansprakelijkheid. Wie echter verder kijkt, ziet dat er ook allerlei verzekeringen tussen zitten die je uit eigen beweging hebt afgesloten. Sommige daarvan hebben uiteindelijk helemaal niet de waarde gehad die je toen dacht dat deze zouden hebben. Het kan dan slim zijn om ze op te zeggen en zonder deze verzekeringen verder te gaan.
Dubbele en overbodige verzekeringen
Er zijn veel verzekeringen die de nodige overlap vertonen. Dit betekent dus dat je meerdere keren verzekerd bent tegen hetzelfde risico. Je betaalt twee premies, maar kan maar één keer laten uitbetalen indien je in deze situatie komt. Dat betekent dus dat je hier iets aan moet doen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens met zowel een eigen hospitalisatieverzekering, als één die via de werkgever loopt. Ook verzekeringen met betrekking tot reizen zijn vaak dubbel. Denk daarnaast ook aan verzekeringen bij grote aankopen. Dit klinkt heel interessant, maar vaak zitten ze al in een meer algemene verzekering die je al hebt.
Vergelijken voor afsluiten
Het is natuurlijk ook mogelijk om op nieuwe verzekeringen te besparen. In dat geval is het goed om vergelijkingstools die je online kan vinden te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het vergelijken van de tarieven van de verschillende verzekeraars. Kijk echter wel ook naar de verschillen in dekking en de voorwaarden bij diverse verzekeraars. Ook is het goed om te kijken naar speciale deals, kortingen of bundels die mogelijk zijn. Daar is vaak ook het nodige mee te bereiken. Zo hoef je dus nooit te veel kwijt te zijn voor een verzekering.
Zelf de prijs beïnvloeden
Tot slot zijn er ook Belgen die zelf de prijs durven te beïnvloeden. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een hoger eigen risico kiezen. Dit betekent wel dat je dus zelf meer van de kosten draagt wanneer je met schade te maken krijgt. Dit kan echter wel de kostprijs van je verzekering flink terugdringen. Een hele andere manier om de kosten omlaag te krijgen is door te onderhandelen. Er is vaak veel meer ruimte om de prijs lager te krijgen dan je denkt. Het is dus zeker mogelijk om bij een bank of verzekeringsagent de nodige korting te krijgen als consument.
Smartphones, tablets en laptops moeten op een andere manier verzekerd worden in België. Het is al enige tijd bekend dat de Autoriteit Financiële Diensten en Markten met nieuwe regels zou komen. Dit is vooral van belang om te zorgen dat de consumenten een beter beschermde positie hebben. Het is wel belangrijk om als consument goed te weten wat er voor jou van kracht is onder deze nieuwe regels.
Wat zijn de nieuwe regels?
Wanneer je kijkt naar de nieuwe regels die door de Autoriteit zijn opgesteld, dan bieden deze veel duidelijkheid. Zo is het bijvoorbeeld zo dat gratis maanden voortaan eerlijk verdeeld moeten worden over de contractduur. Heb je de eerste maand gratis en elf maanden betalen? Dan komt dat dus neer op het betalen van een lager bedrag verdeeld over twaalf maanden. Dit helpt de consument om meer inzicht te krijgen in de verzekering en welke verplichtingen hierbij komen kijken. Het maakt het beter om alles op een goede manier te kunnen verzorgen, ook omdat de bedragen dan lager worden.
De bepalingen op orde
Het is belangrijk dat de aanbieders de bepalingen beter op orde krijgen in de komende periode. Hier is de Autoriteit al langer over bezig. Ook in 2022 werden al klachten ingediend tegen de verschillende spelers op de markt. Het was namelijk zo dat er allerlei constructies door buitenlandse verzekeraars en andere aanbieders in België werden aangeboden om onder bepaalde regels en bepalingen uit te komen. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst niet meer mogelijk is. Niet alleen de Autoriteit wil dit, maar ook andere belanghebbenden zoals de fabrikanten van de smartphones zijn het niet blij met deze oneerlijke praktijken.
Beter omgaan met klachten
De Autoriteit heeft zich in de nieuwe regels ook vooral gericht op de regels met betrekking tot klachten. Deze hoeveelheid werd steeds groter in recente jaren. Zo werden bijvoorbeeld door aanbieders allerlei diensten bij de aankoop afgedwongen. Dit was vaak tegen de zin van de consumenten in. Waardoor zij in allerlei problemen kwamen door de hoge lasten waar zijn mee te maken kregen. Vaak waren de diensten ook niet geheel duidelijk voor de consumenten. Waardoor de kosten dus onnodig hoog waren omdat er helemaal geen gebruik van de zaken werd gemaakt. Dit is dan ook niet meer mogelijk wanneer voortaan een verzekering wordt afgesloten als consument.
De consument beter beschermen
Het is natuurlijk vooral belangrijk dat de consumenten beter beschermd zijn op de markt. Consumenten waren tot nu toe heel kwetsbaar als het om verzekeringen voor smartproducten in België ging. Het is dan ook goed om te weten dat de Autoriteit zich daarop gestort heeft. Nu er duidelijke regels zijn opgesteld, is het ook zo dat direct al merkbaar is dat het aantal klachten afneemt, zo stelt de waakhond. Het is fijn om als consument gewoon een duidelijke deal te kunnen sluiten en ook precies te weten waar je aan toe bent. Het is om die reden dus ook een belangijke stap.
PetExpert brengt de digitale huisdierenverzekering naar België. Door voor de digitale mogelijkheden te kiezen, is te zorgen dat de kosten goed omlaag kunnen. Alleen al doordat de kosten voor de dierenarts direct door de verzekeraar gewerkt worden. Dit geeft veel inzicht aan de baasjes met betrekking tot wat er betaald moet worden voor een bezoek aan de dierenarts. In België zal deze verzekeraar samenwerken met KBC. Dit is natuurlijk een bekende partij op het gebied van verzekeringen in eigen land.
Hoge kosten
Veel baasjes beseffen niet hoeveel de kosten voor dieren eigenlijk betreffen. Het kan om duizenden euro’s voor bepaalde behandelingen gaan. Het is dan ook vreemd dat maar 3 procent van de baasjes in België een verzekering voor de kosten van het huisdier heeft afgesloten. Door de komst van het Tsjechische PetExpert gaat dit mogelijk wel veranderen. Het verlichten in de kosten voor honden en katten wordt gedaan door een volledig digitale verzekering op de markt te brengen. Het inschrijven, het betalen alles is online te regelen. Daarvoor heeft de verzekeraar een online managementsysteem dat ook gekoppeld is aan de praktijken van zo’n duizend dierenartsen in België.
Sneller verwerken
Door de toepassing van het managementsysteem kan PetExpert veel gemakkelijker en sneller de kosten die voor eigen rekening komen verwerken. Dit betekent dat het baasje van het huisdier direct ook weet voor welke kosten hij of zij komt te staan. Omdat huisdieren een belangrijk onderdeel van een huishouden vormen, is het niet vreemd dat de baasjes goed voor ze willen zorgen. De juiste zorg kunnen bieden is voor honden en katten net zo belangrijk als dit voor mensen is. Met een goede verzekeraar is dit beter te bereiken. Door een goede verzekering is beter te budgetteren. Dit helpt de kosten opvangen indien nodig.
Disruptie van de markt
PetExpert is al de tweede nieuwe verzekeraar voor huisdieren die in België zaken gaat doen. Eerder in 2023 kwam ook Figo op de Belgische markt. Dit is een verzekeraar uit Amerika. Bij die verzekeraar is er niet alleen ruimte voor honden en katten. Ook papegaaien en konijnen kunnen op allerlei vlakken van verzorging worden verzekerd. De opening van een filiaal in Hasselt was direct ook het begin van deze partij van de diensten in Europa. Het is het doel van Figo om 10 procent van de huisdieren verzekerd te laten rondlopen in de toekomst.
Bestaande partijen
Het verzekeren van de kosten voor huisdierzorg is niet nieuw. Er is al vele jaren een kleine markt voor. Die werd altijd gedomineerd door bestaande partijen die honden verzekerde. Daarnaast werkte AXA lang samen met Santévet uit Frankrijk. Deze partijen hadden samen de markt in België in handen. Het is ook niet geheel duidelijk of de markt heel rendabel is. Zo was Baloise enige tijd aanbieder van huisdierverzekeringen, maar trok die partij zich toch weer terug uit deze markt. Naar eigen zeggen was dit omdat de markt te weinig potentie vertoonde voor de lange termijn als verdienmodel.
De verzekeringsmakelaar wordt in België steeds vaker ingeschakeld. Dit gebeurt ook voor allerlei soorten verzekeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer beleggingsverzekeringen die worden afgesloten. Ook hebben meer en meer mensen interesse in een ongevallenverzekering. In al deze gevallen kan de makelaar een belangrijke rol spelen. Meer dan de helft van deze verzekeringen werd door makelaars verkocht in het afgelopen jaar.
Liever naar de makelaar
De verzekeringsmakelaar speelde natuurlijk altijd al een belangrijke rol in het verkopen van verzekeringen. Het is wel opvallend dat die rol na vele jaren nog altijd iets groter lijkt te worden. Slechts een deel van de verzekeringen wordt verkocht door zelfstandige agenten die specifiek aan een verzekeringsmerk verbonden zijn. Daarnaast is er ook nog een deel dat direct door de verzekeraars aan de consumenten wordt verkocht. Dat gebeurt voornamelijk online door deze direct af te sluiten na eigen onderzoek. Zowel de zelfstandig agenten als de directe verkoop zijn voor een vijfde van de markt verantwoordelijk.
Een steeds groter pakket
Wat vooral opvalt, is dat het pakket dat de verzekeringsmakelaar aanbiedt steeds groter wordt. Het is onder andere door de ontwikkeling van banken die hun kantoren sluiten dat dit gebeurt. Makelaars richten zich op beleggingsverzekeringen en koopsomverzekeringen. Daar is dan ook steeds meer in te doen voor deze groep. Waar het eerst vooral om fiscaal aantrekkelijke levensverzekeringen ging die door de makelaars werden verkocht, is het nu juist zo dat er ook veel lucratieve beleggingsverzekeringen in het pakket zijn opgenomen. Daar is dan ook een grote markt voor. Dit maakt het voor consumenten ook veel gemakkelijker.
Ontwikkelingen in de maatschappij
De algemene vraag naar verzekeringen in België neemt ook toe. Dat heeft bijvoorbeeld effect op de ongevallenverzekeringen. Nu meer en meer alternatieve vervoersmiddelen zoals e-bikes worden gebruikt, is het ook zo dat er meer vraag ontstaat naar dit soort verzekeringen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor steps. Het is voor klanten belangrijk om veilig en beschermd de weg op te gaan en dat is te doen door op deze manier voor verzekeringen te zorgen. Makelaars plukken hier de vruchten van door meer en meer van dit soort pakketten aan te bieden waarin alles is opgenomen wat nodig is. Dit heeft bijvoorbeeld met letsel en met schade te maken. De makelaar weet goed wat de consument nodig heeft.
Bijna 30 miljard
De totale waarde van de verkochte verzekeringen in België was in 2021 al bijna 30 miljard euro. Er werd voor 29,3 miljard aan levens- en schadeverzekeringen verkocht in dat jaar. Dit komt dus voor meer dan de helft voor rekening van de verzekeringsmakelaar. De verwachting is dat de verkoopsom in de komende jaren nog wat verder oploopt. Daarnaast wordt verwacht dat het percentage dat via de makelaar gaat ook nog iets toeneemt. Het is daarnaast ook zo dat er nog veel ontwikkeling is te zien op het gebied van nieuwe soorten verzekeringen of pakketten op maat. Dit kan ook een flink effect teweegbrengen op de markt voor allerlei verzekeringen.
Telefoonverzekeringen en verzekeringen voor andere devices worden voortaan beter gereguleerd in België. Daarvoor heeft de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten nieuwe regels opgesteld. Dit is vooral gedaan om consumenten beter te kunnen beschermen. Het is meer dan belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. Op die manier wordt het ook gemakkelijker om de juiste smartphone te kopen en deze ook op de juiste manier te verzekeren.
Inzicht in de nieuwe regels
Het is belangrijk om goed te weten wat de nieuwe regels voor smartphoneverzekeringen inhouden. Mocht een verzekering worden aangeboden met gratis maanden, dan is het verplicht om periodieke premies te rekenen die even hoog zijn en gelijk gespreid worden over de contractduur. Is de eerste maand van een contract van een jaar gratis, dan moet het saldo van de elf overgebleven maanden gelijkelijk worden verdeeld over de volle 12 maanden van het contract. De consument moet op die manier dus ook meer inzicht hebben in wat voor soort verzekering nu eigenlijk wordt afgesloten en welke verplichtingen hierbij komen kijken.
Het aanpakken van klachten
Een belangrijke reden waarom de Autoriteit met de nieuwe regels komt, is de grote hoeveelheid klachten in recente jaren. Zo werd bijvoorbeeld door Switch gedwongen om naast een smartphone of tablet ook een reeks abonnementen op allerlei diensten te nemen. Zelfs wanneer deze diensten niet gebruikt werden door de consument. Zo werd bijvoorbeeld een Franse smartphoneverzekering aangeboden, naast abonnementen op een privilegekaart en websitesoftware. Omdat de kopers van de smartphones geen idee hadden waar dit voor diende, werd vaak een veel te duur contract met te hoge verzekerings- en abonnementskosten getekend.
Duidelijke bepalingen
Door de grote hoeveelheid klachten over deze zaken, werd in februari van 2022 een algemene klacht ingediend over deze praktijken bij de toezichthouders op de markt. Al in begin maart werd duidelijk dat de FSMA verbood aan Switch om deze pakketten nog langer op Belgisch grondgebied aan te bieden. Dit was namelijk in strijd met reglementaire bepalingen en wetten. Vooral zaken die betrekking hadden op gedragsregels en klantinformatie. Op die manier konden de consumenten voortaan beter beschermd worden tegen dit soort zaken. Apple was een belangrijk merk voor Switch. Deze fabrikant heeft de samenwerking stopgezet. Switch heeft intussen alle winkels in België gesloten.
Betere bescherming al direct merkbaar
De regels zijn inmiddels van kracht en de eerste voordelen voor consumenten zijn al merkbaar. Verschillende belangengroepen geven aan dat de consumenten zich nu beter beschermd voelen. Door de klachten die werden neergelegd kon snel gehandeld worden en was verandering goed mogelijk. Wel is het van groot belang dat ook de nieuwe regels en de uitvoering ervan goed worden gemonitord. Alleen op die manier heeft de bescherming van de consument ook een blijvend karakter. Wie problemen heeft met de huidige smartphoneverzekering wordt dan ook aangeraden om klachten in te dienen bij de autoriteiten. Op die manier is te zorgen dat het probleem wordt aangepakt. Zeker nu de nieuwe regels duidelijker zijn kan dit het nodige opleveren.
Hoe is het met de regels van de verzekering gesteld als het om het missen van een vlucht gaat? Vliegen is momenteel niet heel gemakkelijk omdat er op luchthavens in heel de wereld problemen met personeel zijn. Daardoor kunnen de wachtrijen flink oplopen. Wat jou dan weer in problemen kan brengen. Het is dan dus ook goed om te weten waar je wel en niet recht op hebt en hoe je dit moet aanpakken. Om die reden is het dus ook eens goed om te bekijken wat een specialist uit de branche hierover zegt.
De eigen verantwoordelijkheid
In de eerste plaats is het goed om naar de eigen verantwoordelijkheid te kijken. Wanneer je door de drukte je vlucht mist, dan voelt dat misschien als overmacht. Toch bekijken verzekeraars dit anders. Het is voor hen namelijk zo dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt met betrekking tot het halen van je vliegtuig. Je had er dus simpelweg op tijd moeten zijn. Het vliegtuig is immers wel gewoon vertrokken. Dat betekent dat een reisverzekering, annuleringsverzekering en zelfs de luchtmaatschappij allemaal niets voor je kunnen doen. Houd dit dus wel goed voor ogen bij het reizen momenteel.
Mogelijkheid om te claimen
Natuurlijk kan je wel kijken naar de mogelijkheid om en claim neer te leggen. Op de luchthaven waren de zaken immers niet goed op orde en daardoor heb je de vlucht uiteindelijk gemist. Dat betekent dan wel dat je je rechtsbijstandverzekering op orde moet hebben. Daar komt wel bij dat je de nodige bewijslast moet opbouwen. Je moet echt kunnen laten zien dat het niet door jouw toedoen was dat je de vlucht hebt gemist. Dit kan behoorlijk lastig zijn. Dit betekent dus ook dat er veel werk in gaat zitten je niet zeker bent ban het resultaat.
Vertraging en annulering
Het wordt een ander verhaal wanneer je met vertraging of annulering te maken hebt. In dat geval heb je namelijk wel de nodige rechten bij de luchtvaarmaatschappij en de verzekering. Het is belangrijk om te weten wat allemaal wel en niet kan. Denk bijvoorbeeld aan het eten, drinken mogelijkheid om op te frissen en in sommige gevallen zelfs een overnachting. Het is dus zaak om al deze dingen vooraf goed in kaart te hebben. Mocht je met problemen worden geconfronteerd op één van de luchthavens, dan weet je in ieder geval wat je achter de hand hebt.
Het juiste soort verzekering
Om er zeker van te zijn dat je ook waarde hebt van je reisverzekering wanneer je deze afsluit, is het slim om nog eens na te gaan welke verzekering je nu precies hebt. Dit kan zeker slim zijn wanneer je al enige tijd niet meer op reis bent geweest. In dat geval is het dan wel goed om te weten wat je precies wel en niet gedekt hebt. Met als voordeel dat je dus ook niet voor verrassingen komt te staan wanneer het erop aan komt. Loop dit allemaal goed na voor vertrek.
Een blik op de premies voor het nieuwe jaar leert dat de premies voor brandverzekeringen in België hoger zijn dan ooit. De premies zullen met 5,6 procent stijgen in het komende jaar. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de koppeling aan de Abex-index. Die is in een jaar tijd ook met bijna 50 punten gestegen. Om die reden is dus ook te verklaren waarom de premies flink omhoog gaan in het komende jaar. Het is goed om eens te kijken wat dit nu precies betekent. Zo kan je hier ook goed mee omgaan.
Het is belangrijker dan ooit om de juiste verzekering te kiezen. Dit is alleen lastiger dan ooit, zo stellen veel consumenten. Dat komt door het grote aantal producten dat geboden wordt. Daarnaast is het ook zo dat er veel uitzonderingen zijn en dat er ook nog eens allerlei specifieke opties zijn. Het is zelfs met de online tools van vergelijken niet meer heel gemakkelijk om snel de goede optie eruit te halen. Het is daarom wel slim om eens te bekijken welke ontwikkelingen er allemaal zijn op het gebied van autoverzekeringen.