De mutualiteiten willen voor kwetsbare groepen een maximumplafond aan erelonen inlassen. Zo zou bijvoorbeeld een ziekenhuis niet meer dan 5.000 euro aan supplementen voor een zwaar ziek kind mogen aanrekenen. Dat blijkt althans uit het tarievenakkoord tussen mutualiteiten en artsen. Wat zijn de supplementen bij een hospitalisatieverzekering? En geldt de limiet van 5.000 euro ook voor andere zieken?
Wat zijn ereloonsupplementen?
Wanneer je opgenomen wordt in het ziekenhuis krijg je na jouw hospitalisatie een eindfactuur. Deze factuur omvat in de eerste plaats het honorarium van de dokter. Dat is zijn vergoeding voor de operatie die hij heeft uitgevoerd. Verder rekent het ziekenhuis een bijkomende kost aan voor je verblijfskosten in een tweepersoonskamer. Ook het eventueel gebruik van medicatie wordt doorgerekend. In België betaalt de mutualiteit echter een groot deel van de medische kosten terug. Hierdoor zal je persoonlijk aandeel maar klein zijn. Wanneer je kiest voor een eenpersoonskamer kunnen de kosten wel hoger oplopen. In dat geval mag het ziekenhuis een kamersupplement aanrekenen. Tegelijkertijd mag je dokter een ereloonsupplement vragen.
Ereloonsupplementen zijn blijven stijgen
De voorbije jaren zijn de ereloonsupplementen blijven stijgen met gemiddeld 6,5 procent per jaar. Zo factureerden alle artsen in 2006 samen 303 miljoen euro aan supplementen. In 2015 was dat bedrag al opgelopen tot 531 miljoen euro. Bovendien liggen bij patiënten die lijden aan kanker of een chronische ziekte de supplementen een stuk hoger dan bij gewone patiënten. Volgens analisten zou deze stijging ook een verhoging van de premie bij de hospitalisatieverzekering tot gevolg hebben. Ereloonsupplementen mogen vandaag immers alleen nog aangerekend worden in een eenpersoonskamer.
Plafond voor kwetsbare groepen
Voor kwetsbare groepen wil men nu een plafond op de ereloonsupplementen introduceren. Meer bepaald zou je als persoon die deel uitmaakt van deze doelgroep nooit meer moeten betalen dan 5.000 euro. Wie concreet behoort tot de groep van “kwetsbare personen” is nog niet volledig duidelijk. Volgens Bart Demyttenaere van het Intermutualistisch Agentschap zou over kinderen geen enkele discussie bestaan. Met andere woorden zouden zij standaard onder de doelgroep van kwetsbare personen vallen. Over de andere patiënten bestaat er minder duidelijk. Daarvoor worden er uiterlijk 30 juni 2018 voorstellen verwacht. Zo denkt Bart Demyttenaere onder meer aan transplantatiepatiënten, zeldzame aandoeningen en polytrauma.
Tarieven zullen niet stijgen in 2018 en 2019
In het tarievenakkoord voor de komende twee jaar kwamen de mutualiteiten en artsen ook overeen dat de erelonen niet zullen stijgen. De artsen bleken daarmee akkoord te kunnen gaan op voorwaarde dat de ziekenhuizen op zich niet meer terug vragen.
Ben je op zoek naar een voordelige hospitalisatieverzekering? Via Simpel.be krijg een praktisch overzicht van alle lopende promoties en kortingen bij hospitalisatieverzekeringen. Zo geniet je bij DKV en de DKV Select Hospitalisatieverzekering standaard van een onbeperkte terugbetaling van de hospitalisatiekosten, en dat tegen de aantrekkelijke prijs.